Sportski bicikli su vrsta bicikla koji se koriste u brojnim biciklističkim sportovima. Odlikuju ih puno važnije karakteristike, za razliku od običnih gradskih bicikala, koji su prvenstveno namijenjeni ugodnoj i lagodnoj vožnji kroz grad.

Sportski bicikli izrađeni su tako da traju te da osiguravaju brzu i sigurnu vožnju po svim vremenskim uvjetima, ali i vrstama terena na kojima se vozi.

Vrste sportskih bicikala

Cestovni bicikli: lako se prepoznaju po svojim tankim gumama i ručkama koje su zakrivljene prema dolje. Tijekom vožnje cestovnim biciklom zasigurno će vas iznenaditi njegova udobnost, jer na prvi pogled uopće ne izgleda kao udoban bicikl. Osim toga, iznimno se lako kreće kroz vjetar.

Iako se cestovni bicikli izrađuju od lakih materijala, u principu su nešto teži od običnih, gradskih, jer su dizajnirani tako da traju. Idealni su za vožnju po cesti (kao što sami naziv govori), a namijenjeni su za sve vrste utrka, pa čak i za triatlon.

Brdski bicikli: riječ je o izuzetno čvrstim i izdržljivim biciklima koji su namijenjeni prvenstveno za grube podloge planinskih i šumskih područja. Zbog debljih guma, bicikli stvaraju veliki otpor na podlogu, tako da na cesti ne mogu postići velike brzine. No, bez obzira na to, budući da s brdskim biciklom lagano prelazite svaku neravninu, možete ga sa sigurnošću koristiti dok idete na posao.

Ovakvi bicikli izrađeni su, dakle, kako za brdovite, tako i za betonske odnosno asfaltirane površine, stoga su danas jedna od najpopularnijih vrsta sportskih bicikala.

BMX: BMX bicikli još su jedna popularna vrsta sportskih bicikala namijenjena prvenstveno za izvođenje trikova u skateparku, zatim za vožnju po zemljanim stazama ili pak za vožnju po ulicama. Bicikli su izrađeni od različite vrste čelika i aluminija. Niža klasa BMX bicikala obično se izrađuje od čelika, dok su skupocjeniji bicikli izrađeni od čelika iznimne čvrstoće koji pridonosi stabilnosti i izdržljivosti tijekom vožnje i izvođenja trikova.