Brdski biciklizam je vrsta sporta u kojem se natjecatelji međusobno natječu na brdskim, odnosno planinskim i šumskim stazama. Osim toga, postoje i nešto naprednije staze na kojima će se vozači okušati u izvođenju skokova ili u spuštanju s nizbrdica. Ono što brdski biciklizam razlikuje od cestovnog je činjenica da u slučaju kvara, natjecatelji mogu zatražiti pomoć na stazi isključivo od kolege iz kluba.

Oprema za brdski biciklizam

  • Brdski bicikli: brdski bicikli se od ostalih vrsta sportskih bicikala razlikuju po tome što imaju određene karakteristike usmjerene na povećanje izdržljivosti tijekom vožnje kao i na poboljšanje izvedbi na teško prohodnim terenima. Većina modernih brdskih bicikala ima kotače promjera između 66-73 cm. Gume su obične debele između 4-6 cm. U usporedbi s ostalim biciklima, brdski bicikli češće koriste disk kočnice. Prednja i stražnja vilica obavezno dolaze s amortizerima koji ne osiguravaju samo udobniju vožnju nego i bolju kontrolu nad biciklom.
  • Kaciga: poput svakog adrenalinskog sporta, kaciga je neizostavni dio obavezne dodatne opreme. Uvijek postoji mogućnost od pada s bicikla, a ozljede glave pokazale su se kao najčešće.
  • Naočale: za brdski biciklizam obavezne su zaštitne naočale koje pružaju dostatnu zaštitu za oči od prljavštine, nečistoće, kukaca i vjetra. Stručnjaci preporučuju one leće za naočale koje filtriraju UV zrake, a u isto vrijeme štite oči od naprezanja.
  • Biciklistička odjeća: biciklistička odjeća izrađena je od materijala koji otpuštaju znoj, ali i štite od kiše, hladnoće, naleta vjetra… Osim toga, stražnji dio biciklističkih hlača je dodatno pojačan kako bi se osigurala još bolja udobnost tijekom vožnje. Ne zaboravimo i na rukavice, štitnike za laktove i koljena, kape, marame, potkape i druge slične proizvode za sigurno i udobno bicikliranje.
  • Cipele/tenisice: tenisice za brdski biciklizam imaju potplat sličan potplatu planinarskih cipela; riječ je o tzv. zupcima koji osiguravaju bolju kontrolu pedala, a samim time i kontrolu nad biciklom. Danas postoje i tzv. pedale s kopčanjem koje osiguravaju bolju vezu između bicikla i vozača.