U današnje vrijeme na ulicama sve češće možemo vidjeti jedan totalno drugačiji model bicikla, tzv. električni bicikl. Iako se na prvi pogled električni bicikl ne razlikuje previše od ovih uobičajenih na koje smo svi naviknuli, postoji jedna očita razlika, a ta je da električni bicikl pokreće električni motor.

Sve se više ljudi odlučuje na to da automobil zamijene biciklom, budući da su svjesni štetne emisije ugljika i ostalih plinova koje automobili ispuštaju u atmosferu.

Električni bicikl vozi se poput uobičajenog bicikla. Osim toga, svi su dijelovi gotovo identični, osim ranije spomenutog električnog motora ili baterije. Glavna svrha baterije je povećati snagu vozača, a ne je zamijeniti u potpunosti. Jednostavnije rečeno, električni bicikl omogućuje vam da se lakše penjete na uzbrdicu te da uspješnije i bez ikakvog umora vozite vjetrovitim predjelima.

Prednosti električnih bicikala

Električni bicikli mogu ići i do 28 kilometara na sat. Iako se baterije razlikuju od modela do modela, električnim biciklom u jednom punjenu baterije možete prijeći više od 95 kilometara, što je sasvim dovoljno za prosječnog rekreativca. Vrijeme punjenja baterije iznosi oko 3 sata.

Električni bicikli zahtijevaju puno manje održavanja u usporedbi s uobičajenim biciklima. Dok standardne bicikle treba redovito podmazivati, električni trebaju neznatnu pažnju. Ipak, morate biti svjesni toga da se mogu istrošiti gume, pakne za kočnice i neki drugi dijelovi.

U svakom trenutku električni bicikl možete voziti kao i obični. Motor ne stvara dodatni otpor, tako da nećete znati ni da ga imate na biciklu. Zatim, tijekom vožnje možete kombinirati električni i tradicionalni pogon (pogon nogama). I dalje možete mijenjati brzine ovisno o terenu po kojem vozite. Naposljetku, važno je napomenuti da možete u potpunosti koristiti električnu energiju. Ovaj način rada omogućuje vam da udobno sjedite na biciklu, odmarate i uživate u prekrasnom krajoliku koji prolazi pred vašim očima. U ovom električnom modu bicikla njegova je brzina ograničena radi sigurnosti biciklista i ostalih sudionika u prometu.