Bez obzira na to jeste li rekreativac ili profesionalac, tijekom vožnje bicikla nužna je obavezna biciklistička oprema koju čine adekvatna biciklistička odjeća i obuća, kaciga, rukavice i drugi dodatci.

Najprije ćete, ovisno o vašim željama i potrebama, nabaviti odgovarajući bicikl koji ćete dodatno opremiti kako bi svaka vaša vožnja bila udobna i sigurna. Krenimo redom.

Kaciga za bicikl

Kaciga za bicikl je osnovni dio obavezne biciklističke opreme, jer pruža zaštitu i sigurnost u slučaju pada s bicikla. Kaciga čuva glavu, posebno najmlađim vozačima.

Danas na tržištu možemo naći najrazličitije vrste biciklističkih kaciga koje se međusobno razlikuju po boji, obliku, dizajnu i, naravno, veličinama. Provedena su brojna istraživanja na ovu temu, a rezultati su pokazali da kaciga uistinu smanjuje broj ozljeda tijekom vožnje. Osobito onih smrtonosnih. Prije nego što kupite kacigu isprobajte je, jer ako vam je, primjerice, prevelika, udarac u glavu može prouzročiti ozljede.

5 najvažnijih razloga zašto uvijek nositi kacigu

1. Zaštita glave i mozga

2. Primjer mlađima (djeci)

3. Budite viđeni

4. Adekvatna zaštita lica

5. Zaštita od vremenskih neprilika

Biciklistička odjeća

Za vožnju bicikla treba vam vrhunska biciklistička odjeća koja otpušta vlagu i znoj iz tijela prema van, umjesto da ih zadržava. Riječ je o majici i hlačicama izrađenim od poliestera. Hlačice su uskog kroja, što sprječava prodiranje vjetra kroz nogavice. Biciklistička odjeća je uglavnom bez ikakvih šavova kako bi se osigurala maksimalna udobnost vozača tijekom vožnje. Hlačice imaju dodatnu podebljanje na stražnjem dijelu koje ne samo da pridonosi udobnijem sjedenju nego i sprječava nakupljanje znoja.

Biciklističke rukavice

Biciklističke rukavice nisu namijenjene za korištenje samo u hladnim uvjetima. Naprotiv, tijekom vrućih sunčanih dana, ako su vam ruke znojne, držanje upravljača može biti toliko nelagodno da u kratkom vremenu nastaju žuljevi i iritacije. Osim toga, biciklističke rukavice omogućuju bolju kontrolu upravljača i po hladnom i po vrućem i vlažnom vremenu.